Menu

Annette kreatiefste ondernemer !

Hoe het is verlopen met de verkiezing van de meest creatieve onderneming van 2009 op 22 april in Restaurant Even in Zwolle. De Kreatieve Industrie Zwolle heeft het namelijk behaagd ’de Klinker’ niet alleen te nomineren maar ook te kiezen tot het creatiefste bedrijf van Zwolle en omgeving.

Het krantenartikel:

Annette Wessels de Kreatiefste Ondernemer 2009Award voor speelplaats De Klinker

Auteur: door Frans Ebeltjes | vrijdag 24 april 2009 | 08:48 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 24 april 2009 | 09:11

 

De Klinker van Annette Wessels werd woensdag uitgeroepen tot het meest genomineerde creatieve bedrijf van Zwolle en omgeving. De KIZ Award was vorig jaar voor Xplosive en namens dat bedrijf reikte Rob Bults haar de award 2009 uit. foto Frans Paalman

ZWOLLE/NIEUWLEUSEN – Annette Wessels uit Nieuwleusen heeft woensdag de KIZ-award 2009 ontvangen met haar bedrijf De Klinker, ‘speelplaats voor kreativiteit’. De award is vernoemd naar en uitgereikt door de stichting Kreatieve Industrie Zwolle (KIZ). De Klinker is het meest genomineerde creatieve bedrijf, aldus KIZ. Hiermee laat Wessels twee andere genomineerden achter zich, de Zwolse bedrijven IDKR8 en Map Renes.

Naast de award ontving De Klinker een prijs van 2500 euro.

Creatieve bedrijven en (beroeps)kunstenaars beginnen zich steeds meer als culturele-, maar ook als nieuwe economische speler te manifesteren. In belangrijke mate komt dat tot uiting door de ontwikkeling van de stichting Kreatieve Industrie Zwolle (KIZ).

Na de oprichting van KIZ een jaar geleden en een paar startpromoties was het even stil. “Maar nu alle plichtplegingen rond bijvoorbeeld de statuten zijn afgehandeld willen we aan de weg timmeren”, aldus Sonja Scholten, aangesteld als projectleider van dit kunstzinnige en economische initiatief.

Zeker in een tijd van recessie is het noodzakelijk dat bedrijven nieuwe wegen gaan bewandelen. Dat is niet alleen een kwestie van de ratio, fingerspitzengefühl, kruiwagentjes, gaten in de markt en vertrouwen op de eigen ondernemende vaardigheden. “Het kan heel verfrissend werken om ook eens heel anders naar producten of het ondernemen als geheel te kijken”, aldus Scholten.

‘Out of the box-denken’ heet dat. En niemand kan dat beter dan een kunstenaar, een creatieve denker, iemand die niet ‘besmet’ is met allerlei tradities, heilige huisjes en gewoontes. KIZ heeft zich ten doel gesteld om deze creatieve mensen in contact te brengen met het reguliere bedrijfsleven. Het resultaat moet win-win zijn: de bedrijven slaan nieuwe wegen in en de creatievelingen kunnen hun boterham verdienen met wat ze doen.

Kamer van Koophandel, gemeente Zwolle, de provincie, ondernemers (MKB en VNO-NCW) en de onderwijsinstellingen Deltion, Landstede, Windesheim, ArtEZ en Cibap stonden aan de basis van KIZ. Nu is alles klaar voor verdere ontwikkeling. Met als enige remmende factor dat de overheidssubsidie maar voor twee jaar geldt. “We zullen dus ook keuzes moeten maken”, aldus Scholten. ‘Welke kant gaan we op als KIZ? Gaan we bijvoorbeeld een soort makelaarsfunctie bekleden voor vraag en aanbod op de kunstzinnige markt, gaan we aan de slag als opdrachtenbureau, of zien we nog ander mogelijkheden om ook als KIZ inkomen te verwerven?”

Het opzetten van een goed werkend netwerk is een van de belangrijkste uitdagingen voor KIZ.

“Tot nu toe gaat dat erg goed”, meent Scholten. “We worden al regelmatig benaderd door bedrijven die creatieve mensen zoeken en andersom. Er worden nu al mooie matches tot stand gebracht, die de werkgelegenheid bevorderen.”

Een groeiend aantal activiteiten ondersteunt de vorming van het netwerk. Zo was er woensdag in samenwerking met de broedplaatsen DOAS en R10 de netwerkbijeenkomst ‘Krijtstreep & Canvas’ in Restaurant Even aan de Melkmarkt in Zwolle. Daar werd met behulp van een interactief programma met sprekers, pannelleden en exposanten de dialoog opgezocht tussen bedrijfsleven, creatieve sector, politiek en onderwijs.

Een Creatief Café met wisselende activiteiten op de laatste vrijdag van de maand (Belgische Keizer, 16.00 tot 18.00 uur is een andere activiteit die het netwerk moet bevorderen.

En van de prijs heeft Annette het grote onbeschaamde opschepfeest gegeven op 9-9-9

 Natuurlijk zijn het de klanten en mensen uit het netwerk

Die de Klinker genomineerd hebben in prachtige bewoordingen en daar doe je het ten slotte allemaal voor. Hen ben ik het meest dankbaar want zij zijn tevreden en daarom de beste ambassadeurs van de Klinker. Annette Wessels is nu het komende jaar ambassadeur in creativiteit voor de kreatieve industrie Zwolle. De uitreiking van de award werd op mijn verzoek via via en in vreemde loopjes, zoals het ‘the creative way’ betaamt, overhandigd, waarbij ikzelf als een sportverslaggever verslag deed. En op vrijdag 24 april in ‘het kreatief cafe’ dat elke maand plaats vindt begon de ambassadeurstaak.

Een nominatie:

Als er iemand is die de titel van ambassadeur in kreativiteit verdient te dragen is het wel Annette Wessels. Als geen ander leeft ze haar missie met haar speelplaats voor kreativiteit ’de Klinker’. haar reden van bestaan is om de wereld wakker te schudden uit een uit de hand gelopen rationele slaap en op onnavolgbare wijze weet ze velen op een nieuw spoor te brengen, waarin kreativiteit hand in hand gaat met levensvreugde, liefde en dankbaarheid. Dat is wakker zijn en wat ben ik blij dat ik haar ontmoet heb en bij haar voor het tweede jaar een training volg, waardoor ik kan zeggen, ja ik word wakker en de kreativiteit begint te bruisen, en start mijn bedrijf Mobielbeeldhouwatelier, mede dankzij Annette….Pauline

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.