Menu

Ben jij al creatief uit de kast?

 

Ben jij al creatief uit de kast?
Op weg naar de meester

Ben jij ook zo’n creatieve trainer die een zijweggetje in durft te slaan en weleens iets met beelden of beeldende technieken doet?

  • En durf jij je ervaringen, hoe waardevol ook, niet met je collega’s te delen?
  • Twijfel je vaak om je creatieve tools in te zetten omdat je bang bent dat je klanten het gek zullen vinden?
  • Ben je eigenlijk nog steeds onzeker over je eigen creativiteit?

Niet getreurd, je bent de enige niet! Lees hierover in onderstaand verhaal uit mijn eigen praktijk.

Benjij al creatief uit de kast?
Ik had lang geleden de moed om uit de kast te komen in een tijd dat iedereen creativiteit vooral associeerde met tekentalent.

Ik heb wat uit moeten leggen in al die jaren. Hoewel ik niet anders kon ben ik nog steeds blij met mijn keuze van destijds. Van creativiteit wordt nu de waarde wel gezien, onze creativiteit is namelijk heel hard nodig om de problemen van nu op te lossen.

Met een groep cursisten ben ik onlangs naar het museum Belvedère in Heerenveen geweest.

Daar was een tentoonstelling van Auke de Vries Beelden en tekeningen die alle facetten lieten zien van zijn voldragen kunstenaarschap, maar doet vooral verslag van zijn voortdurend zoeken naar ruimtelijke vormen die zich met het leven verstaan.

Ik had mijn cursisten beloofd dat ze de volgende dag een speelshop zouden krijgen geïnspireerd op deze tentoonstelling. Maar hoe ik die week ook broedde op een ontwerp: er kwam niets. Tot ik op de drempel van het museum stond en een idee kreeg, ik zei:

’Nu gaan jullie de tentoonstelling van Auke de Vries bekijken en daarna gaan jullie geïnspireerd door de tentoonstelling de speelshop voor morgen ontwerpen.’

De groep was meteen enthousiast:’leuk, leuk, leuk,’riep iedereen. En ik werd aangesteld om alles te notuleren wat iedereen zag. Zo gezegd zo gedaan, ik ben nog nooit met een groep op excursie geweest die zo goed keek en zoveel zag.

Buiten in het zonnetje was de speelshop in een uurtje ontworpen en riepen ze weer:’leuk leuk leuk…’

‘En wie gaat de speelshop geven?’ vroeg ik. ‘Jij’ spraken ze in koor. ‘Oké’, zei ik. ‘Maar dan moeten jullie goed opletten wat ik toevoeg en weglaat en je afvragen waarom ik dat doe’.

De volgende dag tijdens de speelshop waren de cursisten betrokkener dan ooit.

Dit was precies mijn bedoeling: gemotiveerde mensen, die creativiteit willen en kunnen doorgeven. Het was een feestje waarin iedereen zich helemaal overgaf aan het creatieve beeldende proces.

Tijdens de evaluatie rond het vuur kwamen de tongen los.

Dit was het wat ze graag wilden leren en wat ze zich eigenlijk ook hadden voorgenomen om in hun eigen praktijk neer te zetten. Maar ze waren blijven steken na het schrijven van de beleidsplannen, de uitvoering daar kwam het maar niet van. ‘Waarom niet’ vroeg ik en het antwoord lag voor de hand.

Onzekerheid het uit te kunnen leggen aan collega’s, onzekerheid in het toepassen ervan en uiteindelijk ook onzekerheid over eigen creativiteit.

‘Dit is wat we willen leren Annette, kunnen we niet een jaar in deze veilige omgeving oefenen met elkaar? En zo creëerde de groep het train- de- trainerprogramma: de Masterclass in creativiteit.  Nu had zich spontaan een groep deelnemers gevormd.

En het sprookje is nog niet uit want in 2018 start er weer een nieuwe groep

  • Ik ga je leren hoe je eigen ontwerpen kunt maken voor speelvormen, speelshops , sessies
  • Je leert je eigen, nieuwe creatieve speelvormen toepassen via beeldend vormgeven in elke training met welke doelgroep dan ook, zodat je altijd een volgende stap kunt zetten.
  • Je krijgt feed back en ruimte van de groep en mij zodat je je eigen stijl ontdekt en ontwikkelt en zelfverzekerd een creatief proces kunt aangaan.

Wil jij je onzekerheid omzetten in creatief zelfvertrouwen?

Kijk dan of je toe bent aan de TIC training in creativiteit of de MIC de masterclass in creativiteit

Ik ga 3 coaches of trainers alvast op weg helpen creatief uit de kast te komen via mijn creatieve krachtgesprek.

Wil je kans maken op het gratis Creatieve krachtgesprek, stuur je motivatie dan naar Annette. 

 

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.