Menu

De waarde van de knussigheid van knutselen

De waarde van de knussigheid van knutselen

Op de Powerdag van Vrouw en Passie in Seats2Meat in Maarssen stond ik op de beursvloer. Een rond tafeltje met een tafelzeiltje erop,  een pik-upje  waarop de lp draaide de 4 jaargetijden van Vivaldi en een boeketje van veldbloemen was de inrichting.

Ik creëerde een sfeer/situatie waarin de Powervrouwen zich uitgenodigd voelden te komen borduren.

Je zult nu misschien denken: dat ga je toch niet met die ondernemende vrouwen doen. Juist wel, weet je waarom?

Het  brengt je precies bij waar je in het diepst van je hart naar verlangde maar was vergeten.

Borduren, breien of haken komen in alle sprookjes voor als belangrijke bezigheid voor vrouwen. De repeterende beweging en de concentratie brengt ontspanning, inzicht en creativiteit. De opleving nu is echt geen trend wij vrouwen hebben het harT nodig.

Niet elke Powervrouw was enthousiast, een enkeling  voelde meteen weerstand, ze had geen fijne herinnering aan borduren.

Vaak is er dan in het verleden een prestatie verwacht waar je niet aan kon voldoen en kreeg je niet de kans het  te leren.  Maar de meeste vrouwen gingen zitten borduren en ontdekten dat het ze een bekend gevoel van ontspanning en voldoening gaf.

Ze werden vanzelf creatief en schreven een quote op  het zeiltje over creativiteit.

Bijvoorbeeld: ‘creativiteit is als een bergbeekje, het stroomt om de stenen heen naar de rivier en ligt af en toe te rusten in een rivierbedding en stroomt dan naar de grote oceaan’.

Powervrouw Jeanet maakte van het pik-upje met de bloemen op de tafel een retrofoto  en plaatste deze op Twitter en Pinterest.  Ze zou later even komen borduren. Zonet las ik een tweet van haar:

Regen boven de Ooijpolder. Dat wordt knutselen in huis vandaag. #herfstvakantie

Mooi maar ook  jammer dacht ik, alsof  knutselen alleen voorbehouden is  met regen storm en kou en aan kinderen. Zo is het namelijk niet, wij knutselen in de speelplaats voor creativiteit in elk seizoen en als het kan het liefst buiten.

Met  mijn cursisten doe ik regelmatig ontspanningsoefeningen en visualisaties om te komen bij de beelden uit het verleden en ze om te vormen naar nieuwe beelden in de toekomst. Een onderdeel is ‘je favoriete speelmoment’.  Vaak komen ze bij het moment dat ze gezellig zaten te knutselen aan de keukentafel en moeder staat te koken of te bakken.

Het is een beeld van gezelligheid, knussigheid, kneuterigheid, veiligheid, creativiteit, behaaglijkheid, vriendelijkheid en nog veel meer van die mooie dingen.

Opvallend is, dat de herinneringen loepzuiver zijn, alle zintuigen hebben opengestaan.

Ze weten precies hoe het voelde, wat moeder of de andere kinderen deden en wat de geluiden waren, wat ze roken en proefden. Chocolademelk met een koekje meestal. Een feest voor de zintuigen dus.

Ik vraag me af hoe het nu is aan de keukentafel? Bakt moeder nog mokkataart of kookt ze een flinke pan groentesoep met balletjes  of vouwt ze de fris geurende was?

Ik stel me de keurige huizen voor met glazen tafels en de Powervrouw/moeder heeft het druk.

Ze zet haar kinderen aan het knutselen met kleurkrijtjes van plastic die geen  troep geven, ondertussen twittert ze er op los op haar i-phone, of beantwoord ze achter haar laptop de  mails. Ze schuift gauw een kant en klare maaltijd in de magnetron en geeft de kinderen vast een glas limonade.

Ik schets hier een karikatuur, want in mijn schets komt nog steeds geen man voor, maar dat was in de herinneringen van mijn cursisten ook vaak niet.

Als moeder was ik zelf de grote knutselaar en mijn kinderen wilden altijd mee doen, wat ik natuurlijk niet altijd wilde omdat ik dan zelf niet kon kunsten. Toch zijn er vele schilderijen samen gemaakt, beelden gekleid en getimmerd. Mijn kinderen zullen dit als een voorrecht hebben ervaren.
Ik hoor het ook van mijn cursisten,  de kinderen vinden het huiswerk leuk ze willen meedoen, de ouders inspireren de kinderen om creatief te zijn en de kinderen komen vaak met de beste ideeën.

Dat kneuterige knutselen klinkt kleinerend of  minderwaardig. Maar onderschat de waarde niet,

kinderen worden er handig van.  Het geeft ze de veiligheid om creatief te zijn en zich de wereld eigen te maken, wat ze op school in een rap tempo afleren. Daar geld nog altijd de prestatie als het belangrijkste en voor het creatieve proces is weinig of geen ruimte.

 

 

 

Deel, Mail of Print dit artikel

1 reactie

  1. Jeanet schreef:

    En zo is het! Ik ben het met je eens dat knutselen enorm ontspannend is. Het is inderdaad jammer dat het imago soms verkeerd is, bv met borduren. Maar gelukkig is het freubelen tegenwoordig weer helemaal in! Kijk maar eens op http://www.freubelweb.nl bijvoorbeeld. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.