Menu

Heb jij een ruggengraat van smurfensnot?

Ego strippenHeb jij een ruggengraat van smurfensnot?

 ‘Ja hoor ik wil best die cursus volgen als de baas betaalt en de cursusdagen onder werktijd vallen’. Maar om vervolgens ook de consequentie te aanvaarden dat je tussen de trainingsdagen in zelf tijd en energie in je eigen ontwikkeling steekt… daar krijgen de meeste trippende ego’s spontaan eczeem van. ‘Door geen persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ontwikkeling’, zegt Rick, ‘ontwikkel je een ruggengraat van smurfensnot.’

De titel en het citaat ontleen ik aan het boek Egostrippen van Rick van Asperen.

Hij kan mooi beeldend vertellen die Rick, het lastige is alleen dat ik dit allemaal onmiddellijk voor me zie en bij het zien van zulke mensen mijn smoel niet strak kan houden. Waardoor die mensen zich  natuurlijk afvragen wat er met mij aan de hand is en die ego’s dan juist gaan trippen van jewelste.

Toch zit er wat in, je rug is je steunpilaar en heeft veel te maken met verantwoordelijkheid nemen.

Ik hoor het vaak in de creatieve krachtgesprekken die ik heb met aanstaande cursisten. Ze zeggen allemaal:’ ik zou zo graag meer ceativi-tijd willen hebben, als kind knutselde ik heel graag maar tegenwoordig komt het er niet van en ik voel me er niet goed bij.’

Als we opgroeien zijn we gewend dat onze ouders en leraren de verantwoordelijkheid voor ons nemen en ons beschermen en steunen, zodat we veilig kunnen spelen. Onze ruggengraat is zo soepel als snot. Maar hoe ouder we worden hoe minder flexibel we zijn. Verantwoordelijkheid  nemen is niet alleen je rug rechten en gaan staan voor jezelf maar ook soepel meestromen en je blijven ontwikkelen.

Heb jij de stap te zetten naar het nemen van je eigen verantwoordelijkheid of schuif je die graag af naar anderen?

Zonde, het is zo leuk om de verantwoordelijkheid voor je eigen ontwikkeling te nemen en de creator van jouw leven te zijn.

Het is de stap naar het maken van je eigen keuzes. En pakt zo’n keuze dan anders uit (ik zeg bewust niet verkeerd) dan zeg je (met dank aan Willem de Ridder):’Wat heb ik nu weer gecreëerd?’ Je gaat mee in de veranderingen en ziet nieuwe mogelijkheden, je maakt je eigen keuzes en dat geeft je enorm veel levensvreugde.

Waarom doen we het dan nog niet en maken we ons afhankelijk van anderen terwijl we denken dat ons dat zekerheid geeft?

Het is blijkbaar gemakkelijker telkens een zondebok te vinden, alleen als die op zijn beurt die verantwoordelijkheid weer naar jou schuift ben je er eigenlijk  niks mee opgeschoten. Dat moet je verschillende keren meemaken wil het tot je doordringen dat de weg naar gezondheid en geluk sneller is wanneer je je eigen verantwoordelijkheid neemt.

In het boek Egostrippen worden de angsten beschreven waarom we dit doen.

Jammer dat je na het lezen van het boek niet meteen al je angsten hebt losgelaten en je verantwoordelijkheid voor jouw ontwikkeling durft te nemen. Daar zijn dan weer de trainingen voor waar je eerst eczeem van krijgt, die je met een zalfje probeert weg te poetsen.  Totdat de jeuk erg genoeg is en je inzicht wilt in jezelf, je staat open voor ontwikkeling en geeft je op voor een training of workshop. Ben jij zover?

Doe dan de FLOWweek in Frankrijk of Italië 

Zal ik je helpen om je gemakkelijker over je angsten heen te zetten?

Dan schets ik het paradijs in de Morvan in Frankrijk waar kikkers gekust worden en prinsen of prinsessen worden aan een drooggelegd Lac de Panniciere, waar het vakantiegevoel zegeviert en je heerlijk te eten krijgt door de koning en de koningin van de Franse keuken. Waar de krekels zorgen voor een aangenaam geluid en de zoete geur van de nazomer je vanzelf in de stemming brengt om te spelen. Je gaat spitten en bouwen in en aan jezelf. Zodat je een ruggengraat krijgt van riet die soepel meebeweegt in de veranderingen van het leven en je de innerlijke zekerheid geeft door te weten wie jij werkelijk bent.

Als jij de stap hebt gezet in de stroom kun je niet meer terug dan komt je leven in FLOW en word je leven  een topervaring.

Als jij terug komt van deze FLOWvakantie  hoeft de omgeving niet meer te veranderen,  jij bent verandert en daarom verandert alles om je heen vanzelf mee.

Durf je het aan, kun je nog een weekje vrijmaken ten bate van jezelf?

.

 

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.