Menu

Iedereen is creatief behalve…zij die geen ruimte hebben

Alle gekheid op een stokje: iedereen is creatief, je hoeft dat echt niet te leren.
Nee het is eerder hard nodig van alles af te leren om weer de ruimte te hebben om creatief te zijn.

Wat houdt jou tegen om creatief te zijn?
Die vraag stelde ik aan mijn cursisten de afgelopen keer en de antwoorden waren allemaal even pijnlijk. Al heel jong hadden ze besloten om nooit meer hun fantasie, spontaniteit, liefde, ondernemingslust, verwondering, dromen, kortom hun creativiteit te laten zien.
Het begint al vroeg met de correcties:

  • “Je moet wel binnen de lijntjes kleuren hoor!” – als jij in je spontaniteit verder dan die lijntjes gaat.
  • “Je weet toch zeker wel dat een boom groen is en niet rood?” – terwijl jij toch echt de boom als rood beleefde.
  • “Nee, sprookjes bestaan niet”- terwijl jij er met hart en ziel in geloofde.
  • “Je moet niet liegen, je moet de waarheid vertellen.” – als jouw fantasie weer eens    op hol sloeg
  • “Je moet nu eens normaal doen.” – wanneer jij helemaal in het vuur van het spel in je rol opging.
  • “Doe toch niet zo stom.” – terwijl jij je verkleedkleren in de haast vergeten was uit te trekken

Vaak leek het een onschuldige terechtwijzing en had niemand in de gaten dat jou dit zo diep raakte. 
Je koos ervoor het nooit meer zo te doen, je hield je in, sloot je af, liep er voor weg en paste je aan zodra je het vuur in je voelde oplaaien. Of je beschermde je creativiteit met kattekwaad uithalen, want dan was je “gewoon” ondeugend. In feite gebruikte je je deugd, je creativiteit, om iets leuks van je leven te maken.

Weet jij wat dat kwetsbare moment was, waarin je definitief besloot je creativiteit te laten slapen?
Op je meest raakbare (kwetsbare) moment werd je afgestraft. Zo voelde het en je verdere  leven staat het je vrijheid in de weg, tenzij je op een dag de pijnlijke gebeurtenissen durft te voelen en los kunt laten om de macht weer in eigen handen te nemen. Letterlijk in eigen handen nemen: je schept nieuwe kaders om creatief te kunnen zijn. mijn cursisten hebben dit gedaan in de vorm van een pot der beperkingen waarin zij hun grootste beperking vorm gaven en afsloten met een passend deksel.

Creatief proces of falen?
Met een driedubbele check werd de oven aangezet, we wilden de potten goed zwart en met een temperatuur van 1070 graden moest dat lukken. Maar wat denk je? Per ongeluk stookten we de oven op tot 1170 graden. En de deksels smolten vast op de pot.
Is het geen mooie metafoor dat de beperkingen blijvend in de pot zitten en dat we ze er nu niet meer uit kunnen halen? We zien aan de buitenkant wat er in zit, maar de binnenkant is blijvend afgesloten. Het is een louteringsproces, je voelt de pijn. Dan word je bewust en kun je van een afstand naar de gebeurtenissen van vroeger kijken. En zelf beslissen ruimte te creeëren voor je creatieve potentie.

 


Een creatief mens is een gelukkig mens. Leer af wat je creativiteit in de weg staat door te spelen.

 

This is your life or not?

 


Nieuwste kunstwerk via kunst-abonnement

Al voor een habbekrats een kunstwerk (kleibeeld) in de tuin. Of voor een appel en een ei een schilderij of ets aan de muur.

Zowel voor particulieren als bedrijven een aantrekkelijk aanbod, kijk op:
Annette Wessels


Op koninginnedag het Goede in Amsterdam

Op straat vonden weer veel gelukgesprekjes plaats en gingen er weer vele wensen de lucht in. Als je je hebt afgevraagd waarom die Amsterdammers toch zo stralen sinds koninginnedag dan weet je waar het van komt.

www.hetgoede.nl heeft een nieuwe site, neem eens een kijkje voor een vleugje geluk, een mespuntje liefde en een bult van het Goede.


Mevrouw Aaltje Troost leert de MIK het Staphorster Stipwerk. De
Staphorster stip is hip!

 

Vorig jaar gingen we naar de modeshow van Ricardo Ramos. Deze modeontwerper uit Barcelona had zich laten inspireren door de Staphorster klederdracht. Het werd een doorslaand succes. Aaltje Troost heeft ook al eens voor Victor & Rolf houten klompen met hak versierd met Staphorster stipwerk. Deze waren te zien op de modeshow in Parijs. Staphorst is nu zelf ook haar cultuur aan het opwaarderen. Wij van de culturele snede hebben in januari van dit jaar een windmolen belicht met de Staphorster stip. En nu was er de vorige maand weer een modeshow waarin ook lingerie met Staphorster stip werd geshowd (waar Aaltje overigens niet heel blij mee was).
De MIKkers ontdekten dat het maken van de stempels al een vak op zich was. Ze leerden op vrijdagmorgen de oude patronen en het kleurgebruik. Iedereen had 3 dezelfde potten bij zich, de deksels waren zwart geschilderd en we begonnen met stippen door met een stempel een afdruk op elk deksel te maken. Dan gaven we de drie deksels door en ging de volgende ermee verder enzovoort. Uiteindelijk kregen we onze eigen deksels weer terug, en wat een verrassing: we hadden 3 nieuwe patronen. Met de groep hadden we zelfs 33 nieuwe patronen ontworpen.


Experiment met de rijst, onderzoek van Masuru Emoto

voor meer info kijk op de site van newtide


We deden gekookte rijst in de potjes en vulden het met water tot de rijst net onder stond. Om te zien wat tekst met de rjst doet, plakten we op het eerste potje een tekst bv “lieverd” en in het volgende potje bijvoorbeeld “stommerd”. Het laatste potje kreeg geen tekst mee. Het eerste potje krijgt positieve aandacht, het tweede potje krijgt negatieve aandacht en het laatste potje negeren we. Over een aantal weken weten we wat de invloed op de rijst is.

’s Middags en de volgende dag werd er geëxperimenteerd met nieuwe materialen zoals de acrylstiften Pozna en andere kleuren, waardoor er totaal nieuwe beelden ontstonden. Oude patronen werden nieuwe patronen en dat gaf verrassende resultaten.

Na het diner op vrijdagavond werd er rond het vuur gepraat over cultuur: wat is nu onze cultuur en wat voor culturen zitten er in ons en zijn er om ons heen. Op zaterdag ging iedereen met prachtige producten naar huis waarvoor de Staphorster stip het uitgangspunt  was.


Zeven onmogelijke vragen aan Annette Wessels door ideeënmaker Sigrid van Iersel


Vrijdag 11 mei was ik weer te zien op tv in een compilatie van omroep Maxim, een verrassing.

 

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.