Menu
Ik heb veel over mezelf geleerd

Ik heb veel over mezelf geleerd

Italië in Le Marche, wat minder bekend en daarom nog zo oorspronkelijk en authentiek. In ons gejaagde Nederland beseffen we vaak niet hoe we onszelf voorbij lopen.

Je stapt na anderhalf uur het vliegtuig uit, het ruikt anders, de kleuren zijn anders, het groeit en bloeit en de mensen zijn aardig en beleefd en hebben alle tijd.

De afgelopen 2 weken met mooi weer, was ik met een groep van een kleine 40 studenten van het Cibap uit Zwolle NL, de vakschool uit Hamm DE en het Liceo Polloni Artistico IT aan het werk in de Giardino Museo Bronzi Dorati in Pergola Le Marche.

Telkens als ik gaas moest halen in de winkel van sinkel kon ik het Italiaanse leven aanschouwen. Het nauwe gangetje door de volgepakte winkel: ‘ah ferro’. De man die na mij komt heeft een schroef in zijn handen, hij zal er wel wat meer van moeten hebben. Maar nee, hij moet mee naar buiten, het gaas moet op de straat worden afgemeten. Daar is geen ruimte voor in de winkel. Ik mag niets aanraken, ik ben een vrouw duhuh. De klant staat geduldig het gaas vast te houden en er wordt 20 meter afgemeten, geknipt en opgerold. Inmiddels zijn we een half uur verder. De auto’s scheuren door de bocht vlak langs de kalme mannen. Kom je ook voor een paar schroeven, geen vrouw die zegt: ‘waar was jij zo lang’? De volgende klant helpt ook gewoon mee en maakt ondertussen een praatje. En natuurlijk komt hij ook op de opening van de expositie. Kom er nog maar eens om in ons land.

Het project met als doel een brug te bouwen tussen kunst, cultuur en toerisme en de lokale economie in Pergola. Waar de studenten de kans kregen van elkaar te leren en hun creativiteit te ontwikkelen.

Het resultaat van dit project; de beelden, mozaieks  en schilderijen zijn tijdelijk, vergankelijk en duurzaam. Ze zijn gemaakt van restmaterialen van de plaatselijke industrie en op pallets geplaatst.

Om bewustzijn te creëren rond het thema held en heldendom, interviewden de studenten de inwoners en ondernemers in Pergola door te vragen: ‘wie is je held? Je kunt de filmpjes en foto’s hier zien.

Zelf hadden de studenten het creatieve proces al gestart in de Klinker door zichzelf vragen te stellen over heldendom, wie is je held is en wat voor eigenschappen beit deze held? Laatste vraag was:  wat is de held in jezelf ? Aan de eigenschappen van hun held konden ze zichzelf afvragen welke eigenschappen ze zelf graag wilden bezitten.

Zo starten zij het onderzoek, in Italië  kwamen er nog eens 18 studenten bij, dat vroeg wel om wat improvisatievermogen.  Het werd één groot avontuur en organisch vielen alle stukken op de plaats.

Wat heb je geleerd was na afloop natuurlijk de belangrijkste vraag en toen ik  op het vliegveld de groep uitzwaaide kreeg ik een boekje waarin de studenten nog eens hadden opgeschreven wat ze hadden geleerd en wat denk je?

Niets over vormgeving, techniek, compositie of materialen, niets over heldendom of de verbinding kunst, cultuur en toerisme en economie, niets over vergankelijkheid.

Nee wat ze zeggen is dat ze leerden over zichzelf:

  • Het leren omgaan met verschillende mensen met verschillende dromen en ambities  -Nicole
  • Iam so happy that i am here and i learned a lot about myself and my creativity -Mira-
  • The creativity was flowing out of me and i really happy about it -Max-
  • Ik heb veel over mezelf geleerd -Jitske-
  • Tof. leerzaam, geduld, creatief, leuk -Lianne en Iris-

Dat brengt mij bij de vraag: wat wil je leren? wat is jouw doel? Vaak zijn we doel en resultaatgericht en geven het proces niet de kans.

Wil jij eind mei of begin juni een week het Italiaanse leven meemaken en lekker creatief bezig zijn, boek dan snel, de vluchten zijn nu het goedkoopst. Lekker een weekje Italië? Ik garandeer je een heerlijke tijd.

Ga je mee? Bel me 06-55948140
Meer info

Ciao, Annette

PS: Alvast wat foto’s om de sfeer een beetje mee te krijgen…

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

De Klinker Italië

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.