Menu

Je onbewuste weet meer dan je denkt, denk je niet? (met online workshop video

Klinkt dubbel he? Als je onbewust bent denk je niet,  als je denkt ben je niet onbewust?

Hoe het werkt weet ik ook niet, maar echtwaar  je weet veel meer onbewust dan je met je denken weet.

Wie het wel weet is Ap Dijksterhuis van het boek:het slimme onbewuste, hij heeft het onderzocht.  Hij zegt dat we de belangrijke beslissingen beter onbewust kunnen nemen. Nadenken helpt dan niet.

Een nachtje over slapen oké, dan kun je je onbewuste nog eens aan het werk zetten.

En je eerste ingeving is vaak de beste.

Hoe gaan we dat doen in ons jachtige leven? We zeggen vaak:’ik moet  er eerst  over nadenken’, of  ‘ik heb  tijd nodig om er over na te denken.’ Dan geef je het onbewuste geen kans.

Durven we het eigenlijk wel, het oude vertrouwde: ‘erover nadenken’ los te laten en daarmee de controle  en onze eerste ingeving of ons gevoel te vertrouwen? Want het doorgeven van de goede oplossing van een probleem aan het bewustzijn gaat gepaard met een goed gevoel.

Mooie uitdaging voor het nieuwe  jaar maar dan hoef je dus alleen maar voor het vaderland weg te leven en op je gevoel te vertrouwen?

Ja,  want 98% van de dagelijkse beslissingen die we nemen, nemen we al op de automatische piloot. Dus laten we vooral het bewustzijn niet op een voetstuk plaatsen.

Waarom nemen mensen nog steeds rationele beslissingen als het gaat om het uitstippelen van hun loopbaan of de keuze voor werk? En gaan ze voor de zogenaamde zekerheden zoals geld?

We  zien het verkeerd, echt, Ap vind het ook.

We zien ons onbewuste als ondergeschikt, als niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Het is andersom dames en heren. Ons onbewuste stuurt met een verwerkingscapaciteit van miljoenen bits per seconde terwijl ons bewuste maar een verwerkingscapaciteit heeft van hooguit 60 bits per seconde.

Ap vergelijkt ons onbewuste met een moderne computer en het bewuste, niet meer dan een lullig ouderwets telraam.

Daarom is het bewuste niet de baas in ons brein.

En toch…Kijk naar training, advies en onderwijsland, nog steeds is het voornamelijk eenzijdige en verbale overdracht, de wijsheid en ervaring door anderen verkregen wordt doorgegeven en het ontbreekt de meeste trainers en leerkrachten aan  creativiteit om een situatie te creëren waarin jij je kunt ontwikkelen. Workshops zijn lezingen of presentaties geworden en er worden  methodieken gebruikt alsof we allemaal hetzelfde zijn.

En het onbewuste kan ook knap eigenwijs zijn, het weet allang het antwoord of de oplossing maar weigert om de een of andere reden de informatie door te geven aan het bewuste. Dan kun je nadenken tot je een ons weegt maar het is de tijd nog niet om het te weten.

Toch kun je het onbewuste helpen, de één krijgt zijn ideeën onder de douche de ander tijdens een wandeling, het zijn rituelen die de creativiteit bevorderen, waardoor we bewuster creëren.

In de Klinker is dat eigenlijk het enige wat ik doe; je bewuste denken, je linkerhersenhelft om de tuin leiden (waar ik mijn creativiteit graag voor aanspreek;-)) om uit jouw onbewuste de antwoorden te krijgen die je helpen de beste beslissingen voor jouw toekomst te nemen.

Waar wil ik nu naar toe he?
Wel als jij al onbewust weet wat goed voor jou is, waar wil je dan in investeren? Wil je nog langer dingen van anderen horen over hoe je het aan moeten pakken in jouw leven of wil je zelf onderzoeken wat voor jou de beste keuzes zijn?

Ja?

Tada: dan is hier je cadeau, de 2e workshopvideo:’Heilig vuurtje zaaien


Maak een kwartiertje vrij, om met de gegevens die je verkregen hebt van de vorige workshop:’Ontdek je heilig vuurtje’, te onderzoeken wat je vanuit je heilig vuurtje gaat zaaien.

Nodig: 1 A3 papier, (je kunt ook 2 A4tjes aan elkaar plakken, plakband aan de achterkant:-)), een pen en de collage met  info uit de collage. Een ongestoord kwartiertje.

Veel creatief plezier en laat me horen hoe je het hebt ervaren. Het is ook mijn debuut als online workshopleider, ik wil  graag van je horen en help je nog liever meer duidelijkheid te krijgen over wat jou beweegt.

 


Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.