Menu
Je ziet het pas als je het doorhebt

Je ziet het pas als je het doorhebt

Creatieve ontdekkingsdag voor leerkrachten en docenten
30 april
van 10.00 uur tot 17.00 uur
97 euro

Pas had ik een gesprek met een cursist van mij. Ze heeft voor jaren terug de TIK (training in kreativiteit) gedaan.

Ze vertelde me nu dat er destijds een ontwikkelingsproces in gang was gebracht wat zijn weerga niet kende. Ze had bij alles in haar leven vraagtekens gezet. En, zei ze: ‘ ik heb zo’n spijt dat ik het niet 20 jaar eerder heb geweten wat ik nu weet’.

Spijt komt na de zonde

‘Dat kan niet en had ook nooit gekund’, zeg ik. Je kunt niet zeggen als ik dat maar eerder had geweten, en denken dat je dan andere beslissingen had genomen. De wijsheid van nu had ze nooit eerder kunnen hebben. De dingen gaan zoals ze gaan.

Maar op een dag is het zover dan weet je; nu moet ik een keuze maken omdat zoals je dacht dat het werkte niet meer werkt. Er gebeurt iets, je wordt overspannen, ziek, je zit niet lekker in je vel. Of iets van buitenaf, ontslag, scheiding, een naaste ontvalt je of je werk is verandert. Kortom het leven geeft je een seintje: kom op, met je tijd meegaan.

Spijt heb je pas wanneer je dan bewust geen keuze maakt voor je eigen ontwikkeling.

Wat denk je waarom ik dat zo goed weet, zelf moest ik ook eerst een behoorlijke knal voor mijn kop krijgen.

As is verbrande turf

Met andere woorden het verleden kun je niet veranderen, de toekomst wel.

Er was een moment dat ze wel de keuze maakte en er allerlei kasten en laadjes in haarzelf geopend werden, die lange tijd dicht waren gebleven. Ze heeft ze onderzocht, opgeruimd en schoongemaakt en daardoor heeft ze ruimte gekregen in zichzelf, en ook ruimte voor anderen.

Door haar opvoeding en religie kon ze zich niet openen voor mensen die anders waren, nu prijst ze de verschillen. Door haar huwelijk kon ze veranderingen er niet bij hebben. En door de zorg voor haar man had ze voor haar gevoel geen andere keuze.

Je ziet het pas als je het doorhebt

Ontwikkeling kun je niet met terugwerkende kracht anders doen, wij leren juist door polariteiten. Gaandeweg je leven krijg je inzichten dat dit of dat niet bij je past of niet langer werkt. En durf je andere keuzes te maken.

Pas als je het doorhebt dat het leven je zo geen ruimte laat sta je open voor ontwikkeling. Het vraagt ook moed om blokkades op te ruimen en ruimte te maken voor je creativiteit. Waardoor je anderen ook de ruimte kunt geven creatief te zijn.

Iedereen is creatief maar niet iedereen heeft de ruimte

Heb je moeite om met alle veranderingen om te gaan die je vaak ook opgelegd worden, waardoor je niet goed bij jezelf kunt blijven? En niet je eigen keuzes kunt maken? Vind je het lastig om met alle verschillen in je klas om te gaan?

Als je hier mee worstelt heb je behoefte aan creativiteit. Maar er is vaak letterlijk geen ruimte voor. Je leeft dan in de waan van de dag, werkt de dingen af die er van je verwacht worden en van bewust leven is geen sprake.

Dit wil je kinderen in de bloei van hun leven niet aandoen. Kinderen hebben alle ruimte nodig zich te ontwikkelen. Hun creativiteit is hard nodig om in deze tijd van chaos orde te kunnen scheppen en in de wereld van beelden uit alle keuzes de juiste keuzes te leren maken.  Ze leren de wereld om hun heen en hun eigen wereld eigen te maken door te tekenen, schilderen, bouwen, kleien. Kun jij ze de ruimte geven zich op (in) alle v(l)akken te ontwikkelen, te bloeien?

Begin dan bij jezelf, kom naar de creatieve ontdekkingsdag op 30 april. Deze dag ontdek je hoeveel ruimte jij hebt voor je creativiteit.

Geef je op voor 20 april dan krijg je ook nog een gratis coachingsgesprek van een uur.

Geef jezelf de ruimte… button_go!

 

 

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.