Menu

Movimenti Bronzi Dorati

2 Jaar geleden zag ik ze voor het eerst, de Bronzi Dorati van Pergola. Ik was op bezoek bij  Wijnand Luttikholt op het prachtige en inspirerende Ca’Palazzo 

Movimenti betekent in het Italiaans “Beweging of Stroming”

Zo zijn de Bronzi Dorati door de bewegingen van de grond (klei) na 2000 jaar weer aan de oppervlakte gekomen. Ooit waren het de uitdrukkingen van machthebbers die zich lieten vereeuwigen in meer dan levensgrote beelden. Voor hun eigen roem en na 2000 jaar resteert van al die uitdrukkingen slechts deze beeldengroep.

De twee ruiters te paard en twee vrouwfiguren inspireerden ons

Maar nog meer het verhaal: in 386 stukken net na de oorlog gevonden op het land door een boer. Het is van net voor Christus uit de tijd van Cesar. De groep werd gereconstrueerd en na een expositie all over the world geëxposeerd tot het geplaatst werd in het museum in Pergola dat er speciaal voor is gebouwd. Ook op het dak van het museum in Ancona staat een kopie van de beeldengroep.

Wijnand haalde wat klei van het land en ik ging er buiten wat van bouwen

Er viel goed mee te kleien. “Hoe doen we dat dan met het bakken als ik hier met groepen beelden ga maken’, vroeg ik hem? Hij wist nog wel een adresje bij een pottenbakker. Verder pratende opperde ik hoe mooi ook het proces zou kunnen zijn door ze niet te bakken, het proces op zich “van met klei komen tot beelden” en inzichten over jezelf en de wereld is ook al genoeg.

Zo ontstond onder het genot van een goed glas wijn een idee over de uitgebeelde helden en hun vergankelijkheid

Ons idee was het omgekeerde van wat men in die tijd beoogde. De sokkels waar in onze tijd de zelf benoemde helden vanaf worden getrokken. ‘We houden dan een expositie’, zei Wijnand. ‘Wel buiten’, zei ik. ‘Dan zien we nog hoe de beelden veranderen onder invloed van zon en regen’. Zo ontstond een idee, dat even weer in de fles verdween.

Na een tijd liggen rijpen en broeien gingen we groter denken, meer in de vorm van een ijsbeelden- of zandkastelenfestival.

De beeldengroep is door het land teruggegeven, net als de veldstenen  waar veel van de huizen mee zijn gebouwd, heeft het zich naar de oppervlakte van de aarde gewerkt. Stel, dat je nu met de klei van het land (meer dan) levensgrote beelden maakt en in plaats van dat je ze bakt (waardoor ze voor de eeuwigheid zijn vastgelegd). Ze ongebakken laat staan in weer en wind en volgt wat de zon en de regen met de beelden doen, zodat ze tenslotte teruggegeven worden aan de aarde?  Dan laat je de vergankelijkheid van het heldendom zien.

De nadruk komt op het creatieve proces te liggen

Niet alles is mogelijk, je zult dus van creatieve huize moeten komen hier vorm aan te geven. En als we daarmee nou een stroming in gang kunnen brengen van kunstenaars en amateurs die de beeldengroep elk jaar als inspiratie gebruiken en vorm gaan geven aan hun interpretatie en weer anderen die het proces van aftakeling vastleggen of dit willen zien.

Met dit plan togen we naar Hip Anninga van de Anningahof

Een fantastische Beeldentuin en landgoed nabij Zwolle, ook de stad van de ijssculpturen. Hij wist iemand zo zei hij die altijd in is voor een experiment en veel voor elkaar kan krijgen in korte tijd. Dat was  Bastiënne Kramer hoofd van de keramiekafdeling van de Gerrit Rietveldacademy in Amsterdam. Bastiënne zag het meteen als een prachtige leerervaring voor de keramiekstudenten. Zij heeft een afwisselend programma gemaakt met gastlessen en bezichtigingen en werken aan de hand van het thema: ‘Helden en Heldendom’.

Dit is nou slow in de flow

Wij zijn een beetje beduusd van de snelle ontwikkeling maar erg benieuwd wat er gaat gebeuren en als jullie dat ook zijn, beleef het dan met ons mee. Op 21 maart vlieg ik naar Italië, je kunt ons volgen door hier te liken  daar zullen we elke dag onze belevenissen plaatsen.

In juni is er een pilot geweest: ‘slow in je creatieve flow’ en op 16 augustus is er weer een creatieve week n Italië.

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.