Menu

We zijn allemaal koningen en koninginnen

Goedemorgen hersenspinsels

Wil je niet in een vicieuze cirkel rond blijven draaien blijf dan ’s morgens eens wat langer liggen. Als ik de kans krijg doe ik dat, omdat ik dan de beste ideeën en inzichten krijg maar ook de verbanden ga zien tussen alles wat je als je goed wakker bent niet ziet. De vraag is dan hoe wakker zijn we overdag als we juist dan veel minder zien? Dus ik blijf minstens nog een half uurtje liggen, na het dromen komen dan de hersenspinsels.

Dit keer lag ik te mijmeren over actief zijn en kreativiteit, vraag me niet hoe ik erop kwam want zo gaat dat met hersenspinsels. Mijn geest, draait als een computer zonder systeem om de woorden te onderzoeken en ik? Ik kijk ernaar en ga mee. Ik denk ineens aan de gymclub Actief waar ik mijn hele jeugd lid van ben geweest, ik zie het embleem een groene driehoek met de punt naar beneden met witte sierlijke letters Actief erop. Dan komt de ruzie met een vriendin om de hoek kijken, omdat ik zo verdomd actief was in het oplossen van problemen en zij er liever in zwelgde. Dat laatste zag ik graag bij haar veranderen en daardoor werd het een moeizame relatie. Tegenwoordig noemen ze het in het bedrijfsleven proactief omgaan met problemen in plaats van reactief. Maar het klopt deze morgen volgens mij niet, actief is al actief waarom dan die pro ervoor. Herman Finkers legt uit in zijn onvolprezen voorstelling ‘Na de pauze’ wat hij had geleerd van het lezen van boekjes over positief denken: ‘Er zijn geen problemen. Er zijn alleen mogelijkheden. Dus ik moet niet denken “Hè wat vervelend, ik heb een probleem.” Nee. Ik moet denken: “Hè wat vervelend, ik heb een mogelijkheid. En hoe kom ik van die mogelijkheid af?”’

Ik zie nu de verbanden tussen allerlei gebeurtenissen die met de gymclub Actief te maken hebben. De ruzie met de vriendin bracht me bij de opmerkingen, bedankjes van mijn cursisten die zeggen dat ze dat van mij juist willen leren. Je kreativiteit actief in de wereld zetten. Ik mijmer verder en vraag me af of je dat al in je moet hebben ( het onbewuste vind het heerlijk om vragen te krijgen) en zie dan ineens het verband tussen het slachtoffer en schepperschap. Allebei creëren ze. Het slachtoffer ontkent dat het een actieve rol speelt in de schepping, het is hem of haar overkomen en zij of hij neemt geen verantwoordelijkheid voor het geschapene. De schepper daarentegen schept actief. Om me vervolgens weer af te vragen wat de andere kant van actief is. Dat is passief. Maar creëer je dan niet? Ja je creëert ook maar alleen dat wat je gewend was te creëren. Ha nu ontdek ik een gat waar ik inspring en spin verder.

Zowel actief als passief creëer je. Zowel reageren als creëren creëert. En daarom heb ik een beter woord voor het nieuwe creëren en dat is kreactief. Je bent in plaats van reactief: kreactief. In plaats van uit het aloude, bekende verleden te creëren, wat alleen maar vanuit emotie (weerstand tegen het gevoel) gebeurt. Sta je stil, slaap je er een nachtje over voordat je reageert en neemt een bewust besluit te creëren. Actief zegt nog niks over wat je bereikt met de actie. Proactief is dubbel actief? Kreactief betekent iets nieuws bereiken vanuit een droom een hersenspinsel waarin de verbanden gezien worden. Andere verbanden dan van de logische, lineaire linkerhersenhelft. Nee de meer chaotische verbanden van de rechterhersenhelft gecombineerd met de taal van de ziel:het gevoel, die dit hersenspinsel steeds meer duidelijkheid geeft over het creatieproces.

Uiteindelijk kom ik erachter dat we massaal onze zielsboodschap niet meer willen horen. Daarom hebben we het denken op een voetstuk gezet. We denken dat we zo controle hebben en de ziel kunnen negeren. En nu komen we er: Wil de ziel dan iets nieuws creëren? Ja, de ziel wil maar één ding:’het doel bereiken wat voor jouw leven weggelegd is.’ Omdat we elke situatie beoordelen als goed of slecht, ontstaan door het denken zijn we de ziel gaan wantrouwen. Ah daar kom ik weer op vertrouwen, de andere kant van angst en weerstand. En als ik nu verder ga begin ik te geloven dat ik het leven werkelijk ga begrijpen en dat we alleen maar kreactief mee hoeven te gaan in de stroom. Daniel Pink haal ik maar weer aan. Hij zegt: dat het nu de tijd is van synthetiseren ipv analyseren. En dat is wat ik hierboven beschrijf. In alle verbanden het grote geheel, de grote gemene deler, de samenhang zien.

11 tips voor verandering met gemak

“>Heb je er moeite mee wanneer de dingen anders gaan dan je had gedacht? Moeite  met verandering?  Dat je  controle probeert te houden over dat waar je nooit  controle over zult krijgen namelijk de zogenaamde zekerheden.   Je verdoet je tijd als je bij elke verandering de angst weer ongedaan wilt maken.
Ga rustig zitten en kijk het spook in de ogen. Je hoeft  niet meteen met 7 mijls laarzen een proces van verandering door te gaan, je kunt ook met kleine stapjes beginnen. Word je eerst  bewust  van de momenten en als de angst zakt kun je de stappen  anders  gaan doen. Dan verander je op alle niveaus van gebeurtenis,  gevoel, gedachten en gedrag.
11 tips voor verandering:
1. Zet de wekker eens een uurtje eerder en blijf gewoon op bed liggen mijmeren/ voelen/ je dromen herinneren. Vruchtbare tijd voor nieuwe ideeën.
2. Begin de dag eens met een totaal ander ontbijt
3. Ga eens met het openbaar vervoer of de fiets ipv de auto naar je werk of een dagje uit
4. Doe eens een proefles yoga of een sport die je niet kent
5. Doe elke maand een dagactiviteit waar je nooit voor zou kiezen bv een dagje op de boerderij helpen
6. Als je de hele dag binnen werkt en het knetterdruk hebt, stop dan eens, leg je benen op de vensterbank en ga naar  buiten zitten staren
7. Als je in de file staat, sla af en maak een wandeling in een voor jou onbekend gebied
8. Doe de boodschappen of sport  eens op een andere dag en ga eens in plaats van naar de supermarkt naar de markt of de dichtstbijzijnde winkeltjes.
9. Vraag iemand uit een andere cultuur om een recept, kook het en nodig iemand uit die je niet zo goed kent  om samen met je te eten
10. Groet de mensen die je tegenkomt als je dat niet gewend bent te doen en als je het altijd wel doet doe het dan eens niet
11. Zeg eens nee waar je altijd ja tegen zegt of andersomEn ervaar wat er met je gebeurt als het verhaal in je hoofd anders wordt, dat je merkt dat je oordelen en aannames je alleen maar beperken en uit het hier en nu houden en daarom ongelukkig maken.

Nieuwste kunstwerk van cursisten

DSC03673Land-art is de naam voor deze manier van beelden maken. In de Masterclass in kreativiteit noemen de cursisten het:buiten spelen. Omdat het halve erf er door in beslag genomen wordt heeft Annette besloten voor de Klinker een landje bij te kopen. Gelukkig ging de buurman accoord en heeft de Klinker niet alleen een speelplaats en een beeldhouwberg maar straks ook een speelveld met een loods waar van alles ligt wat uitdaagt om mee te spelen.

Het grote vergeetboek

Waarom hebben we zo’n slecht geheugen voor dromen? Bestaat verdringen? Wat gebeurt er met gedeelde herinneringen als degene waar je die herinneringen mee deelde er niet meer is? Hoe kan het dat een collega wel uw idee heeft onthouden, maar vergeten is dat het úw idee was? De lastige vragen die je over het geheugen kunt stellen gaan niet over het herinneren maar over vergeten, schrijft Douwe Draaisma in

Geheugen: We hebben een geheugen voor de dingen die we niet meer mee willen maken.  Meestal de nare dingen dus.
Douwe Draaisma

Documentaire:

Wanneer een galeriehouder ontdekt dat zwerver Barladeanu beschikt over een collectie fascinerende maatschappijkritische collages verandert Ion B. van de ene op de andere dag in een beroemdheid.
Zien
Achter elk mens kan een kunstenaar zitten. Deze schitterende documentaire bekroond met een Emmy laat deze ontdekking zien.
Vier je amateurisme

Ik ben het beste in wat ik niet kan. Ik ben heel goed geworden in me sterk en zelfbewust voelen in dit soort situaties. Ik voel me vrij te bewegen, te luisteren naar wat mijn hart mij ingeeft, te leren en te handelen, ook al ga ik fouten maken. Als je creatief leven wilt, doe dan wat je niet kunt en beleef de schoonheid van de fouten die je maakt.
http://www.marcelwanders.com ontwerper en naar eigen zeggen ‘professioneel amateur’.

TED: We zijn allemaal koningen en koninginnen dankzij het verleden

Al meerdere keren laat ik in de Klinkernieuwsbrieven filmpjes van TED zien. De ambities van TED zijn groot: het verspreiden van ’s werelds best ideeen. De organisatie nodigt de meest fascinerende denkers en doeners uit om hun visie te geven. In 18 minuten moeten ze het praatje van hun leven geven.
Bekijk het filmpje hier

Deel, Mail of Print dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.